Monday, April 10, 2006

Maria esimesed aktsiad

Täna siis oli see pidulik päev kui ostsime esimesed aktsiad Mariale. Mitme põhjuse kokkulangevuse tõttu said selleks just Fordi (F) aktsiad. Miks siis Ford ja mitte Apple?

Ilmselt on peamiseks põhjuseks see, et F on hetkel oluliselt jahedam aktsia kui Õun või Venemaa või mõni kullatootja. Kuna me otsisime investeeringut, siis on mõttekam valida midagi, mis võiks rahulikult portfellis püsida ka siis, kui iga päev pole aega sellega tegeleda.

Miks Ford huvitav on? Esiteks on ettevõte teatavasti tsükliline ehk siis tõusule järgneb mõõn ja mõõnale omakorda tõus. Peter Lynch kirjutab oma raamatus "One Up on a Wall Street", kuidas tema karjääri parim tehing oli Chrysleri aktsiate ostmine nende madalseisus. Kuigi paljud analüütikud arvavad, et seekordne USA autotööstuse mõõn on midagi enneolematut, ei olnud teistmoodi lood ka Chrysleri raskuste ajal. Fordi turuväärtus on hetkel (aktsiahinna 7,63 juures) 14,22 miljardit USD. Samas maksab firma 5,3% dividendi ja ettevõtte läbimüük ehk käive on enam kui 177 miljardit USD. Võrdluseks - Toyota (TM) turuväärtus on 187 miljardit ja käive oli 170,5 miljardit.

Miks siis Ford nii odav on, küsis Maria. Vastuseks on Põhja-Ameerika, kus Ford teenib juba mitmendat aastat kahjumit. Lisaks on firmal suured võlakohustused endiste töötajate ees. Kuid vaadates Fordi aruandeid, ei ole asi siiski traagiline - firmal on 31,5 miljardi eest raha ja endiselt ollakse jooksvas kasumis.

Miks ma arvan , et Ford on hea investeering? Esiteks kindlasti dividend. 5,3% dividenditulu on piisavalt kõrge, et panna teatav piir aktsia hinnalangusele. Teiseks upside - kui asjad paranevad, ei ole Fordi aktsial raske hüpata 100% 14 usd tasemele (see teeks firma turuväärtuseks 30 miljardit). Toyota väärtuse kahekordistumine teeks Toyotast juba ühe maailma suurima ettevõtte (praegu on maailma suurim firma ExxonMobil turuväärtusega 374,5 miljardit USD).

Elame näeme - Fordi puhul on võimalus ka pankrot, kuid riski/tulu suhe on siiski küünlaid väärt!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home