Thursday, March 23, 2006

Hõbedahind tõusuteel

Kuna rekruteerimises on praegu paaritunnine paus, siis oli aega ennast uudistega maailma trurgudel jälle kurssi viia. Üks huvitav juhtum on hetkel hõbeda hinna tõus. Juba varem olen kirjutanud, et paljude gurude arvates toidab reaalne vara (maavarad, nafta jt. toorained) 5-10 aasta plaanis rohkem kui USA dollari põhine pabervara (aktsiad, fondid jne.). Lisaks on juba mitu aastat ennustatud rasket saatust USA dollarile, mis on muutumas üha enam pabermassiks mitte varadega tagatud rahaks. Sellest on hea artikkel Rikas isa.. autoril Robert Kiyosakil. Mis siis teha?

Kiyosaki soovitab osta kuld- ja hõbemünte, kuid teades Eesti kuritegevustaset, tuleb ilmselt peagi kratt külla ja vabastab su stressist, mis väärismetalli kodus hoidmisega paratamatult kaasneb. Ühes oma esimestes artiklites rääkisin, et kavalad investeerimisfirmad on lahendanud selle probleemi kulla osaku turule toomisega (näiteks GLD ja IAU). Tegemist on osakuga suurest kullakoormast, mida hoitakse kusagil suure panga keldris ja mida keegi kunagi ei näe. Selline investeerimine on kõige vähesemate kuludega ja ka kõige mugavam. Paraku on aga probleem selles, et hetkel on olemas vaid kulla osak, tahtes investeerida naftasse või hõbedasse, on vaja endiselt osta futuurlepinguid, mis on olulisemalt volatiilsemad ja ka suuremate kuludega (enamasti kaasneb futuuridega suur finantsvõimendus ja ajastus mängib olulist rolli).

Nüüd on aga Barclay Global Investorsil plaanis tuua turule sarnane toode hõbeda jaoks. Ehk siis aktsiabörsil kaubeldav hõbedaosak. Investeerimiseks on see toode ilmselt paremgi kui kulla osak, sest erinevalt kullast on hõbeda maapealsed varud palju väiksemad. Nii väidetakse TheStreet.com artiklis, et uue fondi puhul hoiustatav kogus oleks 16% aastasest maailma hõbeda tootmishulgast ja mis veelgi põnevam, 21% kogu maailma väljakaevandatud hõbedavarudest. See tähendab, et sellise koguse turult kõrvaldamine segaks oluliselt nõudluse/pakkumise loomulikku vahekorda ja ajaks hõbeda hinna üles. Osaku turule tuleku ootuses on juba praegu hõdeba hind kerkinud üle 10 USD untsi kohta, mis on kõrgeim tase pärast 1983. aastat. Kuid tooraine hindu vaadates unustatakse sageli ära inflatsioon - tänases dollari ostujõus on toorained endiselt väga-väga odavad võrreldes 1980ndate aastatega. Veelgi enam, kulla unts maksis ligi 1000 dollarit kusagil 1960ndatel - täna on kulla unts ca. 550 usd!

Hõbedat kasutatakse väga ulatuslikult tööstuses ja enamus maailma toodangust läheb ka kohe kasutusse (nagu näitab eelnev statistika, et maapealne varu on väiksem ühe aasta toodangust). Seega on turu likviidsus erinevalt kullast (mida on kõikide maailma keskpankade keldrid täis) või dollaritest (mida on lisaks pangakeldritele täis ka Vene uusrikaste keldrid) palju väiksem.

Kuidas eelnevast kasu lõigata? Üks viis on osta hõbemünte nagu soovitab hr. Kiyosaki. Teine võimalus on osta hõbedafutuure, mida võib küsida näiteks Ühispangast. Kolmas võimalus on aga osta hõbedatootjate aktsiaid, mis hinnatõusust samuti suurt kasu lõikavad. Siin on muidugi üheks riskiks konkreetne firmarisk, seega oleks soovituslik jagada oma investeeritav summa 3-4 firma vahel.

Suurimad hõbedatootjad on näiteks:

SILVER WHEATON CORP [SLW]
PAN AMER SILVER CO [PAAS]
COEUR D ALENE CP [CDE]
APEX SILVER MINES SC [SIL]
SILVER STAND RES [SSRI]

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Minu küsimus oleks: milleks osta hõbemünte a'la 400 krooni unts, selle asemel, et osta kohe mingisugune suurem plaat (näiteks 10 untsine)?

4:53 AM  

Post a Comment

<< Home