Friday, February 17, 2006

Kasumilõikamine teiste inimeste hädadest

Kõlab justkui väga ebaeetiline tegevus, kuid "raha ei haise" (kui tegu ei ole Gambia rahaga, irw.). Inimkond teatavasti vananeb ja üha rohkem inimesi vajab ravimeid, et ennast oma üha pikenevas elus inimväärsena tunda. See justkui annaks mõista, et ravimitootjate aktsiad peaksid olema head investeeringud. Paraku on suured ravimifirmad (a la Pfizer, Merck, BristolMyers Squibb etc.) alates 2000. aasta tippudest järjekindlalt hoopis madalamale vajunud. Miks siis nii? Peamiseks põhjuseks on üha kasvav probleem uute ravimite turule toomisega. Ühelt poolt on uute ravimite avastamine üha raskem, sest järjest rohkem tuleb selleks vaeva näha. Lisaks sellele on valitsused järjest karmistanud nõuded uuringutele, et kindlaks teha ravimite ohutust. Piisab paarist surmakahtlusest, et miljardeid maksma läinud ravim käibest ära võetakse (nagu Mercki VIOXX paraku näitas). Ravimite turule jõudmiseks kulub niipalju aega, et 20 aastane patent on suures osas juba kulutatud enne kui ravim müügile jõuab. Ja niikui 20 aastat mööda saab (või suudetakse ravimit parendada), on konkurendid jaol. Pole just lihtne äri ;) Samas, edukas ravim garanteerib siiski aastateks monopoli ja suurepärase cash-flow (nagu Pfizeri Lipitor) on tõestanud.

On siiski ka väiksema riskiga võimalusi eelpool mainitud trendist kasu saada. Selleks on geneeriliste ravimite tootjate aktsiad. Geneerikud on siis ravimid, mis on küll sama koostisega, kuid teise kaubamärgiga kui originaalid (a la nagu EMT säästuoperaator Diil, mis kasutab ju tegelikult sama EMT leviala). Kuna geneerikutootjatel pole vaja tootearendusse eriti investeerida, saab ravimeid müüa odavamalt ja sellega hoida hinda madalam. Väiksemad on ka riskid, et valitsus ravimit turule ei luba vms.

Riskivaba pole ka see äri. Minu investeeringute ainuke totaalne hävimine siiamaani seondub geneerikute tootja Able Labsiga, mis läks tootmisprotseduuris avastatud puuduliku kvaliteedi tõttu manalateele (ära kunagi investeeri raha, mida sa ei raatsi kaotada!). Kuidas siis riski veelgi vähendada? Üheks heaks võimaluseks on SEB poolt pakutav Meelis Angermaa poolt juhitub SEB Geneerilise farmaatsia fond.

Fond annab hea võimaluse riski hajutada mitmete riikide ja firmade vahel (SEB fondis miski 20 erinevat firmat) ja seda odava hinnaga. Pikaajalise investeeringuna minu meelest head potentsiaali pakkuv toode, mis pealegi palju vähem geopoliitikast sõltuv kui riikide ja piirkondadepõhised fondid (a la Venemaa). Ma ise kasutan seda omamoodi riskimaandusena oma Big Farma investeeringutele (halvad uudised Big Farmale on üldiselt vesi geneerikute veskile ja vastupidi).

Ahjaa, Olvi on jõudnud 28 euro tasemele. Siit enam ei julge juurde võtta hästi. Aga on üks uus idee, millest järgmine kord.

Ja veel, Eestil on juba 3 kulda - iga kord kui ma telekast suusasõitu olen juhtunud vaatama, on eestlased kulla võitnud ;) Nii, et peab vist veel vaatama!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home