Friday, March 10, 2006

Rahvus(lik)vaheline aktsiaportfell

Juba väikesest peale on mind närvi ajanud tõsiasi, et head Eesti asjad kipuvad Eestist ära minema. Või ennast tsiteerides: "rootslased võtavad kõik eesti asjad ära - kõigepealt võtavad nad meilt ära Norma, siis meie pangad ja lõpuks meie naised kah! (jutukatke ühe tuttava tüdrukuga, kes rootslasega abiellus).

Eks see paraku kipub Eesti kurb paratamatus olema, et kõik mis vähegi väärtuslik, on juba välismaalastele maha müüdud. Aga hea uudis on see, et see ei tähenda, et sellest eestlased uuesti kasu ei võiks saada.

Üks keskne strateegia minu investeeringutes on see, et mulle meeldib investeerida firmadesse, mille toodetega ma olen tuttav ja ka soovitavalt ise tarbin. Mitmed uuringud on tõestanud, et investorid eelistavad oma koduturu firmasid rahvusvahelistele firmadele. Ehk on üheks põhjuseks see, et õhtust õllejoomist saab naisele põhjendada "fundamentaalanalüüsi" tegemisega ;)

Millised firmad on Eestiga seotud, mida enam Eestist osta ei saa, kuid mida üks rahvuslikult meelestatud investor oma portfellis võiks omada?

Olvi (OLVAS, Helsinki)
A.LeCoqi õlut on ilmselt kõik eestlased rüübanud, Aura mahlu ka limpsinud ja Fizz siidrit naistele välja teinud. Kõik see raha läheb Olvi kaukasse. Lisaks veel õlletehased Soomes, Lätis ja Leedus. Aktsia on ca. poole aastaga kerkinud 18 eurolt 28 eurole ja kaupleb P/E 15,2 ja Div. Yield 3%.

FöreningsSparbanken (FSPAA, Stockholm)
Kui Sa ei ole Hansapangast veel eluasemelaenu võtnud, siis ilmselt on Sul vähemalt HNPK pangakaart taskus. Igal aastal teenib Hansapank eestlaste (ja ka lätlaste ja leedukate) pealt terve varanduse. Veel möödunud aastal oli võimalus sellest kasu saada, sest HP oli Tallinna börsil kaubeldav, kuid nagu ikka, tulid rootslased ja...
Praegu annab HP Rootsi panga kasumitest 19%, kuid potentsiaal on suur: tervelt 51% grupi klientidest on HP omad.
Aktsia on tõusnud viimaste kuudega 200lt SEKilt 220 peale, kuid pärast 2005. aasta tulemusi on vajunud 210 SEKi juurde. P/E 10 ringis ja Div. Yield 3,6%.

EBay (EBAY, New York)
Kui Sa ei tööta WebMedias ega PlayTechis aga midagi arvutitest tead, siis suure tõenäosusega töötad Sa Skype's. Pooleldi Eesti Nokiaks ristitud Internetitelefon oli 4 eestlase sünnitis, mis küll vana Eesti kombe kohaselt rootslastele kuulus ;) Siiski said ka eestlased oma noosi, kui Skype EBayle maha müüsid (mingi 700 miljonit krooni või nii). Skype on aga täna maailmas kuum sõna, lugesin just uudist, et kevadel tuleb välja Skype.biz, mis hakkab usa väikefirmasid vallutama. Hea tehnoloogialisand Eestimeelse investori portfellis. Ebay ise aga tegeleb lisaks Skype'le online-müügiplatformi arendamisega, mis tervet maailma ähvardab üle võtta.
Aktsia on pendeldanud 35-55 dollari vahel, makstes hetkel 38 USD. P/E on 49 ja dividend puudub.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home