Friday, March 10, 2006

What goes up, must go down...

Huvitav on see, et alla kukuvad asjad tavaliselt kiiremini kui nad üles kerkivad ;) Viimase nädalaga on Venemaa aktsiad jõmakaga allapoole tulnud ja indeks RTS on langenud 1530lt 1350e punktini. Foorumitest võib lugeda, et juba hõõruvad rõõmust käsi need, kes eelmine kord rongile ei jõudnud ja jälgivad hoolsalt, et ca. 1300 punkti pealt vagunile hüpata. Kas praegu on õige aeg Venemaa aktsiaid osta? Vaadates kus indeks oli alles aasta tagasi (714 punkti), on kukkumisruumi küllaga. Venemaa aktsiad on viimase aastaga tõusnud palju kiiremini kui majandus või ettevõtete kasumid. Kuid teisalt on kõrge naftahinna juures hinnad endiselt odavad.

Nagu ikka aktsiaturul, ei ole olemas ühest ja selget vastust, kas praegu aktsiad müüa, osta või hoida. On küll hea targutada, et tegelikult oleks pidanud esimese languse märgi juures maha müüma, kuid ma olen avastanud, et tavaliselt sekkub mingi Murphy seadus ja pärast sinu müüki teeb aktsiaindeks jõnksu ja ronib vaikselt ülespoole edasi. Ja pärast 15% kukkumist on müük juba valus, sest mõtled pidevalt sellele, et 15% jäi saamata ;)

Minu jaoks kõige kindlam ja mugavam strateegia on sarnane Warren Buffeti ja Peter Lynchi filosoofiaga - osta firmasid või turge fundamentaali põhjal ja hoia pikaajaliselt. Ära pööra tähelepanu turule, sest hinnalangused võivad sinu usust jagu saada. Huvitav on aktsiaturu võrdlus kaubamajaga. Mida teevad inimesed, kui Stockmanis on hullud päevad ja hinnad sulavad? Miks on siis nii, et aktsiate soodushinnaga müügi korral keskmine inimene pigem annab oma aktsiad paanikaga ära kui ostab neid juurde?

Lõpetuseks, selleks et investeerimisest rõõmu tunda, ei tasu ennast kunagi "punni investeerida". Kui kogu vaba raha on aktsiates, siis oled oma vabaduse käest andnud ja oled turu ori. Vabad vahendid annavad Sulle aga võimaluse "hulludest päevadest" kasu saada.

Millal on parim aeg osta? Jällegi selline küsimus, et kui teaks, oleks juba Bahamal ;) Üldiselt kehtib aga hea reegel, et langus on läbi siis, kui aktsia maha rahuneb ja paigale püsima jääb. Parim garantii on aga osta neid aktsiaid, mis juba on odavad ja osta neid jao kaupa - kui hind peaks edasi langema, saad veel suurema soodustuse ;)

Viimane mõte - miks on nii, et potentsiaaliga noored tahavad Vilniuses minna Inglismaale kaste tõstma? Ei teagi, kas nutta või naerda, aga täna oli meil siin intervjuul üks tüüp, kes tahab tulevikus hakata aktsiamaakleriks ja teha oma firma. Aga on hetkel kahe vahel, kas kasulikum oleks minna usasse SW programmi või Inglismaale kaste tõstma... Unreal!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home