Monday, February 13, 2006

Apple ja Google - kas kustuvad tähed või hea ostukoht?

Viimaste nädalate jooksul on kaks suurt tehnoloogiafirmat sattunud üle pika aja langustrendi. Nii Google kui ka Apple on viimase paari aasta jooksul lausa plahvatuslikult kasvanud (seda nii firma kui aktsia tasandil) ja nagu ütleb vanasõna, mis üles läheb, peab ka alla tulema. Näiteks on Apple aasta jooksul liikunud 33 dollarilt 86,4le ja Google 172lt 475le . Samas sulgus täna Apple 64,71 USD tasemel ja Google koguni 345,70 USD.

Kas tegemist on hea ostukohaga või on just praegu see hetk, kus "tark raha" kasumit võtab ja sakkerid rõõmuga ostavad "hinnasula" läbi teinud aktsiaid. Kui oskaks kindlalt öelda, oleks juba Kariibi mere saartel...

Mis mulle aga nende kahe firma juures siiski sümpaatne on, on nende bilanss. Kummalgi firmal seisab võlakohustuste koha peal ümmargune 0. Pole just palju sellise suuruse firmasid, mis täiesti võlavabad oleksid. Selle teine aspekt on vaba cashflow. Apple iga aktsia sisaldab endas 10,26 USD sularaha, mis firma tallele on pannud. Google puhul on sama näitaja 27,18.

Veel näitajaid: Apple P/E on 34,9 ja Google oma 68,85. Mõlemad on kahtlemata kõrged, kuid siiski oma tipptasemetelt veidi alanenud.

Kokkuvõtlikult võib väita, et firmad on ikkagi kallid, kuid erinevalt paljudest teistest "mullidest" pole neis firmades vähemalt võlga ja samas toodavad nad tugevat kasumit ja rahavoogu (internetisaidi ülalpidamine on hea tulususega tegevus!). Kellel pikem horisont ees, võiks hakata vaikselt aktsiaid koguma.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home