Wednesday, February 15, 2006

Riskantne võimalus raha kasvatada

Trigon pakub alates 15. veebruarist oma uut fondi Uus Euroopa TOP 10. Esialgu suhtusin asja huumoriga, sest Trigonilt tuleb uusi fonde samatihti kui Eestis uusi ministreid (või veel tihedamini). Asja veidi lähemalt uurides tekkis aga alljärgnev idee, mis hea õnne korral ka veidi raha võimaldab kasvatada.

Nimelt on uue fondi eripäraks see, et investeeritakse vaid 10 Trigoni arvates kõige enam allahinnatud ettevõttesse Uus-Euroopas (eelkõige Rumeenia, Poola). Ettevõtete arv Top 10 Fondis ulatub olenevalt turusituatsioonist 8-12-ni, kusjuures ühte ettevõttesse võib investeerida maksimaalselt 20% fondi varadest. Fondi vara on igal ajahetkel vähemalt 95% ulatuses aktsiatesse investeeritud.

Vaadates veidi lähemalt Trigoni uue fondi filosoofiat, sselgub, et Trigon on huvitatud eelkõige väiksemates ja mitte eriti aktiivselt kaubeldavatest aktsiatest. Arvestades Trigoni suurt kliendibaasi ja nende varasemate fondide suurt populaarsust, võib loota, et ka uue fondi maht hakkab kiiresti kasvama. Näiteks on Tringoni II Laine Fondi maht kasvanud mõne aastaga 971 miljoni kroonini ja Kesk- ja Ida-Euroopa fond ületab juba 1,5 miljardi piiri. Sellest tuleneb ka põnev võimalus.

Kui oletada, et fondi maht kasvab aasta jooksul ca. 500 miljoni kroonini, siis jagades 95% sellest 10 firma vahel, tuleb ühe firma kohta summaks 45 miljonit krooni ehk ca. 3 miljonit eurot. Selline summa liigutab väiksemaid aktsiaid päris oluliselt ja seega võiks oletada, et vähemalt mingis osas hakkab Trigon ise portfellis olevate aktsiate hindu tõstma (kuna uus sisenev raha on vaja ära investeerida). Kui suures ulatuses, sõltub muidugi portfellis olevatest aktsiatest.

Riske on muidugi ka. Esiteks on fond väga kontsentreeritud ja juba ühe firma hävimine omab suurt mõju kogu fondile. Teiseks on Uus Euroopa turud juba kolm viimast aastat tõusutrendis olnud ja keegi ei tea, kaua pidu veel kesta võiks. Trigon ise loodab riske maandada hea kodutööga, et investeerida vaid "unustuses" olevatesse ja allahinnatud aktsiatesse.

Kokkuvõttes võiks riskimaiamad rahaliigutajad Trigoni TOP 10 peale mõelda küll. Eriti kasulik on investeerida kas kohe alguses (eeldatavasti odavaim hind ja pole ka märkimistasu veebruari lõpuni) või siis pärast esimest kuuaruannet, kui on juba ka näha, mis firmadesse Trigon investeerib. See omakorda annab aga hea võimaluse täpselt välja arvutada, kas ja kuidas Trigoni mahud igat portfellis olevat aktsiat mõjutaksid.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home