Friday, February 03, 2006

Tahad head investeeringut - osta A. Le Coqi!

A.LeCoq on ennast juba päris kaua reklaaminud, et investeeri õllesse, pudelid võid ju ära viia! Tegelikult on aga õlletootja ise ilmselt veidi kasumlikum investeering. AleCoqi otse osta ei saa, kuid õnneks on olemas võimalus saada korraga Olvi OY, AS A. Le Coq Group, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, A/S Cesu Alus, AB Ragutis ja AS Ösel Foods (Aura kaubamärkide omanik). Ehk siis osta Helsingi börsilt aktsiat nimega Olvi.

Miks see hea diil on? Ma numbritest ei hakka rääkimagi, aga lihtsalt et kogu see kupatus tuleb odavamalt kätte kui Saku (mis ainult Eestis tegutseb). Olvi kaudu laekub Sulle raha iga kord, kui keegi avab mõne A. Le Coqi õlle, Fizz siidri, limonaadi või Aura mahla. Lisaks veel õlletehased Lätis ja Leedus.

Numbritest niipalju, et kui esmalt Olvi silma jäi 2005. a. oktoobris, oli hind ca. 18 eurot, tänaseks juba 24 eurot. Nii, et - kiirustage, seltsimehed unetud!

UUS - kuna on hetk vaba aega, siis nüüd veidi numbritest ka. Võrdleme lähemalt Sakut ja Olvit (esimest saab osta Tallinna, teist Helsinki börsilt). Saku puhul oli 2005. aasta 9 kuu kasum 4,1 miljonit eurot, Olvi puhul sama number 8,7 miljonit. Olvi puhul teeb see P/E suhteks (hinnaks 25 eurot) 15, Saku puhul (hind 9,6) aga 18,7.

Minu jaoks on aga olulisem pigem see, et Olvi sees on tunduvalt rohkem kasutamata ressursse, sest pea kogu kasum tuleb Eestist ja Soomest, kusjuures Leedu on senini tootnud isegi kahjumit. Arvestades Leedu ja Läti kiiret majanduskasvu julgeks ka seal oodata tulemuste paranemist. Eelpool nimetatud aktsiahindade korral on Saku turuväärtus 77 miljonit eurot ja Olvi oma 130 miljonit. Kuigi Olvi oli 18 eur/aktsia kindlasti parem ost kui 25 euri pealt, on kasvuruumi endiselt. P/E oleks kahel firmal samaväärne siis, kui Olvi hind oleks 31 euri.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home