Monday, January 25, 2010

Tallinna börs maailma parim!

Kuidagi on nii juhtunud, et ajal kui ma olen USAs koolitusel, toimub Tallinnas ilus ralli. Nii ka see aasta. Ilmselt aitas see vältida liigset müümist, mis sageli tõusval turul kipub juhtuma. Tagasi pealkirja juurde - ei juhtu just sageli, et kodumaine börs paneb kogu maailmale NIIVÕRD pika puuga ära - OMXT oli eelmise nädala lõpu seisuga aasta algusest enam kui 30% plussis, samas kui USA näiteks oli 2%-ga miinuses. Mis selle suure tõusu taga on ja kas jätkub jõudu ka kauemaks?

Peamiseks ralli põhjuseks on asjaolu, et (välis)investorid hindavad üha tõenäolisemaks, et 2011. aasta alguses on Eestis kroonid eurodega asendatud. See omakorda toob kaasa kaks asja:

Esiteks muutuvad krooniintressid odavamaks ja hoiuste tootlus väheneb. Suure tõenäosusega oleme järgmine aasta olukorras, kus aastasele hoiusele on raske saada üle 2-4% tootlust. See tõstab omakorda huvi aktsiate vastu - päris mitmed firmad pakuvad sellisest tootlusest kõrgemat dividenditootlust (Tallinna Vesi, Norma). Meedias on juba ridamisi jooksnud läbi uudiseid, kus pangad vähendavad hoiuseintresse ja isegi minu lemmik Parex tõmbas aastase hoiuse 9,5%i pealt 8%le.

Teiseks toob euro tulek Eestile kaasa usalduse tõusu välisinvestorite silmis. Mäletan ähmaselt corporate finance klassis õpitut, kus projekti tasuvust hinnati diskontomäärast lähtuvalt. See omakorda sõltus eelkõige riigi ja valuuta stabiilsusest. Pole kahtlustki, et euro alandaks Eesti riskipreemiat ja sellega seoses muutuksid varem ebatasuvad projektid kasumlikuks. See omakorda tähendab rohkem investeeringuid, kiiremat majanduskasvu ja tõusvaid börsikursse. Loomulikult meelitab see Eestisse ka rohkem porfelliinvesteeringuid, mis madala likviidsusega turule mõjuksid korraliku süstina. Ilmselt ongi see väikeses ulatuses jaanuaris juba juhtunud.

Mis siis edasi teha, kui portfell on paari nädalaga tõusnud rohkem kui enamik analüütikuid ennustas aastaseks tõusuks?

Vastus sõltub ilmselt investori suuremast pildist - kui on lähiajal plaan näiteks kinnisvara soetada, siis on mõistlik enamik kasumit lukku lüüa ja raha hoiustele tõsta (arvestades, et nii kõrgeid intresse enam ilmselt ei näe). Ma ise näiteks vähendasin Merko ja Nordeconi arvel veidi võimendust.

Kui aga kiiret rahavajadust ei ole ja pigem on vaba raha peale tulemas (think dealer discount ;), siis on ehk hea mõte alustada ostukampaaniat. Nagu ikka, osta tasub mitmes osas, soovitavalt languspäevadel ja soovitavalt firmasid, mis ei lähe pankrotti. Nagu näiteks SAF tehnika ;) Tegelikult küll ootaks SAFi puhul kvartalitulemused ära (tulevad 3. veebruaril ehk keset Sizzlerit).

Kokkuvõtlikult - kasum on küll tore, aga mida selle turult välja võetud rahaga edasi teha? Hoiused enam ei tooda ja lootus, et ehk saab hiljem odavamalt tagasi osta, kipub tavaliselt üksnes lootuseks jäämagi.

Labels: , , , ,

2 Comments:

Blogger Jaak Roosaare said...

Jaanuar läbi - Usa börs -3%, Tallinn +45%!

1:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Aasta hiljem tagai vaadates jutt jumaal õige - Eestis on euro, intressid on 1-3% ja börs tõusis lausa 70% aastaga!

5:57 AM  

Post a Comment

<< Home