Tuesday, January 05, 2010

Ei saa me läbi Lätita...

Kuna olen uue aasta alguse puhul külmetusega kodus, siis võtsin paariks päevaks aja maha, et veidi uusi firmasid analüüsida. Võtsin seekord sihtmärgiks Läti aktsiaturu, mis tundub olevat päris hästi mutta pekstud. Otsisin eelkõige ekspordiga tegelevaid firmasid, kes Läti majanduslangusest pigem võidaksid (odavamad tegevuskulud). Samuti otsisin firmasid, kellel puuduks võlg ja mis kaupleksid sellisel hinnatasemel, et oleks piisav turvavaru ka olukorra halvenemisel.

Tegelikult on Läti turg muidugi odavaid firmasid täis, aga probleemiks on täiesti olematu likviidsus - aktsiaid ei ole lihtsalt müügis. Näiteks on kaks väikest põllumajandusfirmat - SCM1R ja KCM1R, mille turuväärtus jääb alla 700 000 lati ja millel ei olnud välja pandud ei ühtegi müügi- ega ka ostunoteeringut.

Seega võtsin peamise vaatluse alla Riia börsi põhinimekirja, kus võiks vähemalt mingitki käivet leida. Ja kes otsib, see leiab ;)

SAF Tehnika. Firma, mis on kõikidele selle omanikele toonud viimase paari aasta jooksul valu ja viletsust kui turuväärtus kukkus 2006. aasta 36.4 miljoni lati pealt 1.4m latini. Firma, mille kasum on viimased kolm aastat kukkunud ja mis on juba kaks aastat järjest kahjumis. Firma, mille käive kukkus viimases kvartalis 31%. Brrr...

Aga nagu öeldakse, iga kaup muutub mingi hinna juures soodsaks. SAF1R-l on ca. 3 miljonit aktsiat (2,970,180 tk) ja hetkel kaupleb firma hinna juures 0.54 latti. Turuväärtuseks teeb see siis laias laastus 1.5m latti. SAF maksis eelmise aasta lõpus omanikele 0.23 santiimi dividendi, mis viis kassast välja ligi 700k latti. Kuid isegi pärast seda makset on viimase aruande järgi SAFil käes veidi üle 2 miljoni lati! Firmal puudub võlg, omakapital on ligi 6.5 miljonit. Ja mis kõige ilusam - hoolimata kahjumist tootis firma viimases kvartalis enam kui 433 000 latti rahavoogu!

Pean tunnistama, et ma väga SAFi toodetest aru ei saa (toodetakse mingeid raadiokiipe mobiilside jaoks), kuid sellist bilanssi ja rahavoogu annab ikka otsida! Lisaks kõigele on SAF ise positiivselt meelestatud oma tuleviku suhtes ja on just alustanud uue generatsiooni kiipide CFIP tootmist.

Võtsin täna esimese osa positsioonist sisse 0.53-0.54 pealt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home