Friday, January 30, 2009

Miks hakata ettevõtjaks? Või siis mitte...

Sattusin eile lugema artiklit Äripäevas, kus endine ettevõtja Raivo Hein (CV Keskuse rajaja) soovitab noortel mitte hetkel alustada ettevõtlusega. See artikkel ja selle kommentaarid (enamik stiilis, halval ajal tulebki alustada, siis on heal ajal käsi kullas) tekitasid mul vastakaid tundeid. Üheltpoolt õpetame me Southwesternis ju ka noortele ettevõtlust. Teisalt tundub, et praegu on Eestis parem olla investor kui ettevõtja. Oletame, et kellelgi on väikesest peale olnud soov rajada oma ehitus- või kinnisvarafirma. Mingit pidi tundub, et hetkel oleks olukord justkui sobiv - ehitajaid saab jälle mõistliku raha eest palgata, maa hind on langenud, ehitusmaterjalid on odavamad jne. Teisalt on õhus küsimus, kas turul on ruumi veel ühe ehitaja jaoks (eriti kuna turg on langev). Et edukaks saada, tuleb õnnestunult lahendada mitmekümne tundmatuga võrrand, mis on lisaks kõigele veel ajas muutuv ja kus lõplikult õigeid vastuseid ei ole (finantseerimine, juhtimine, turundus jne). Üheks võimaluseks on kopeerida juba turul edukalt tegutsevaid firmasid. Siinkohal aga tekibki mul peamine argument ettevõtluse alustamise vastu - see ei tasu hetkel lihtsalt vaeva! Kui suur on tõenäosus, et suudaksime üles ehitada sama eduka firma kui seda on näiteks Merko Ehitus (aastakäibega üle 4 miljardi krooni)? Mis aga siis, kui me võiksime saada selle firma nö. tasuta? Ja nii kummaline kui see ka ei ole, on näiteks Merko puhul see hetkel võimalik. Merko turuväärtus on hetkel (aktsiahinnaga 3 eurot, 17,7m aktsiat) 830m eek. Samas oli 2008. aasta III kvartali seisuga Merkol sularaha 776m eek. Kogu Merko omakapital ulatus 2.15 miljardi kroonini. Seega on praegu Merko aktsiaid ostes võimalik saada Eesti ühe juhtiva ehitusfirma omanikuks sisuliselt tasuta (saades lisaks rahale kaasa ka kõik varud, töölepingud ja muu know-how). Minule tundub see igatähes parem deal, kui ise hakata ehitusfirmat rajama. Sarnaseid näiteid võib tuua peaaegu iga tegevusvaldkonna kohta. Ostes näiteks Normat, saab investor firma kätte odavamalt, kui on kontodel oleva sularaha väärtus (Norma väärtus aktsiahinna 2.2 eur puhul 413m eek, sularaha kogus 557,5m eek). Seega kogu ülejäänud Norma krempel, alates tehasest ja varudest ning lõpetades kliendisuhetega, on hetkel saada negatiivse väärtusega.

Kokkuvõttes ei näe ma erilist perspektiivi hetkel Eestis oma äri alustamisega, kui börsilt on võimalik edukalt tegutsevaid ettevõtteid osta nende sularahapositsioonist odavamate hindadega.

Labels:

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Merko või Norma täielik omandamine ja on võimalik siiski vaid teoreetiliselt... vähemasti nende jaoks, kes alles teevad esimesi samme ettevõtlusega alustamisel...
Nõustun, et praegu pole just sobiv aeg hakata kinnisvaraarenduse või ehitusega tegelema, aga on siiski väga palju valdkondi, kus on võimalik algust teha üsna tagasihoidliku alginvesteeringuga. Mina arvan, et kellelgi, kes on loomult ettevõtlik ja piisavalt majanduslikult kindlustatud, et saada lubada perioodi, kus sissetulekuid eriti pole, on praegu just hea aeg ettevõtlusega algust teha.

1:48 PM  

Post a Comment

<< Home