Monday, January 05, 2009

Miks mulle ei meeldi fondid vol. 2.

Esiteks muidugi see, et reeglina ei suuda fondid oma võrdlusindekseid lüüa, sest office tahab ülalpidamist, fondijuht uut autot ja firma kasumit. Aga see selleks. Nõmedam on see, mis juhtub siis, kui fondist investorid soovivad välja saada. On teada tuntud tõsiasi, et fondide populaarsus investorite seas on pöördvõrdelises seoses nende tulevase tootlusega - ehk siis, raha tuleb fondidesse kõige rohkem sisse turu tipus ja läheb kõige rohkem välja turu põhjas. Suuresti ongi tänu sellele fondid ja vastav raha liikumine ise tippude ja põhjade tekitajad ja võimendajad (eriti Baltikumi sugustel väikestel turgudel). Kõik on ju ilus kui käituda vastupidiselt massile ja investeerida siis, kui fondist raha lahkub. Aga võta näpust. Vahepeal juhtub hoopiski selline asi. Ja siis pole osta ja hoia strateegiaga midagi teha. Eriti tore on asja juures see, et osaku väärtus fikseeritakse 30. jaanuari seisuga, samas kui Evli on aktsiaid turgu tampinud juba viimased paar kuud (olles ühtlasi ka osaliselt "süüdi" põhja sügavuses). Kui nüüd turud peaksid tõusule keerama, siis vaene Evli Baltic osakuomanik jääb sellest lihtsalt ilma, sest tema fond on tänase seisuga juba 100% rahas.

Siit tulebki välja asjaolu, mille tõttu fondide tootlus võrreldes indeksiga oluliselt alla kipub jääma - kui investorid fondist lahkuvad (ja lahkuvad nad pigem põhja kui tipu juures), on vaja fondil raha, et see neile välja maksta. Seda saab aga tekitada ainult (allahinnatud) vara müües. Nii ongi viimastel kuudel võimalik fondide aruannetest lugeda, et "seejasee on väga tugevalt alla hinnatud ja peejee on alla 2 janiiedasi" ja samal ajal peksab see sama fond seda ülisoodsat kraami turgu, et cashi tekitada. Ja nii nagu inflatsioonigi puhul, kus tõeliseks jamaks on "inflatsiooni ootus", on ka fondijuhtidel põhjade ligidal sageli tekkimas "raha väljavoolamise ootus" ja nii müüakse vara juba enne kui reaalselt cashi vaja. Näiteks Trigonil olid novembris paljud fondid üle 20% cashis (hetkel 15% lähedal). Ja selle cashi eest maksab investor 2% aastas haldustasu ;)

Hoopis omaette ooper on fondide ajastus. Piisab vaid kui vaadata näiteks LHV fondide tulemusi: LHV Tõusva Euroopa Alfa fond või Pärsia Lahe fond. Eriti hea indikaator on Tõusva Alfa fond (siinkohal saaks omaette loo kirjutada nii ebakõlades sõnades Tõusev kui ka Alfa ;))). Fond tuli turule 2007. aasta mais ja jõudis korraks plussi juunis, sealt edasi on tegemist ilusa liumäega. Pärsia laht jõudis plussis olla mõned kuud kauem, kuid edasi on saatus sama. Ehk kokkuvõtlikult - reeglina on fondide puhul nii, nagu ütles Kristjan Hänni Kawe Kapitalist kommentaariks eelpool mainitud Alfa fondi kohta: "Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud" ;)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home