Thursday, April 17, 2008

Jim Crameri soovitused investeerimiseks

Tänu LHV raamatukogule sattusin lugema Jim Crameri 2. raamatut "Real Money" (mul endal on tema esimene ja kolmas raamat kodus). Cramer toob välja paar päris head reeglit, mida kauplemisel järgida:

1. Never turn a trade into an investment
2. Your first loss is your best loss
3. It's OK to take a loss when you already have one
4. Never turn a trading gain into an investment loss
5. Tips are for waiters
6. You don't have a profit until you sell
7. Control losses, winners take care of themselves
8. Do not fear missing anything
9. Do not trade headlines
10. Do not trade flow

Mõtlesin veidi oma kauplemistehingute peale ja näedsa, oleks täitsa võinud vigadest õppida (tegelikkuses tuleb ikka vead ise läbi teha)


1. Never turn a trade into an investment

Otsin EEGd IPOst mõttega hoida kuni kvartalitulemusteni, mis pidid tulema tänu valimisreklaamidele tugevad. Tulid aga keskpärased ja aktsia kukkus hoopis mõned protsendid. Seega oli katalüst, millele ma mängisin, möödas ja tõusu ei tulnud. MÜÜ! Aga mina hoidsin edasi ;)

2. Your first loss is your best loss

Ja eelmise loo jätkuks... Kui EEG oli IPO hinnast 5.9€ läbi vajunud, siis esmalt mõtlesin, et mis seal ikka, keegi ei saa siit hinnaga müües kasumit, seega pole ka kiiret müüa. Aga kui kukkumine oli veidi edasi kestnud, otsustasin riske vähendada ja panin 250 aktsiat hinnaga 5.51€ müüki... kahjumit siis ca 1600 eek... Järgmised 300 EEG panin müüki 4.25€ peal... ja hetkel on EEG hind 3.33€ ;)

3. It's OK to take a loss when you already have one

Tuleb meelde kunagine Fordi ost, mis kõikus kasumi/kahjumi piiri peal enam kui aasta. Lõpuks müüsin 8.4ga ostetud aktsia 8ga maha ja investeerisin raha mujale. Miks ma seda varem ei teinud - sest kasumiaruandes "unrealised loss" ei kajastunud ;)

4. Never turn a trading gain into an investment loss

Vähemalt selle reegli kohaselt olen ma ka talitanud ja see on toonud kaasa ka ilusaid kasumeid. Näiteks võib siinkohal tuua Saku ja Olvi tehinguid, mis mõlemad põhinesid headel suvetulemustel ja baltikumi tarbimisbuumil ja kust sai kasum ka õigel ajal laualt ära võetud. Müüsin enamus oma sakust vahemikus 16-17, hetkel kaupleb aktsia 11 euri tasemel (heia, Tallinna linnavalitsus!)

5. Tips are for waiters

Meenub ABLE Labs, ostetud 6.5ga ja müüdud (seda on isegi palju öeldud, ütleme et portfellist kustutatud) 0.0ga ;)
Siinkohal meenub ka üks kursavenna soovitus Tallinkile küüned taha panna kusagil tasemel 1.2 eur (hetkel 0.8)

6. You don't have a profit until you sell

Jällegi meenutan "hea sõnaga" EEGd, kus IPO järgselt käis hind isegi üle 7 eur taseme. Õnneks likvideerisin oma võimenduse kohe esimesel päeval kasumiga, kuigi käed sügelesid, et turul edasi olla.

Kes välisturgudel kaupleb, siis neile on toredaks üllatuseks see, et vahel you don't even have profit when you sell. Ehk siis ostsin 30 SLVd 139.3ga ja müüsin 159.5ga ja palju ma vahelt teenisin? 600 kroni miinust! Sest vahepeal oli dollar kukkunud 11.7lt 10.6le ja lisaks maksin teenustasudeks ca 60 usd (oli soetatud kahes osas).

7. Control losses, winners take care of themselves
Jällegi olen püüdnud seda põhimõtet ka ise mitte rikkuda ja hoidnud jooksva portfelli languse vähem kui 10%. Ehk siis kui positsioonid on rohkem miinuses, tuleb mõni miinuses olev positsioon müüa. Seda põhimõtet soovitaks ka LHV foorumi Kaidokesele ;)

8. Do not fear missing anything

BSC kuulsa optsioonitehingu tegin selleks, et tunne oli, et lihtne raha läheb minust mööda ;) Sama tunne oli ka kui Apple jäi 100 pealt võtmata või kui müüsin Nokia 26 peal maha... Hetkel tahaks vägisi Lepiku eeskujul RIMMi näppida, aga hoian siiski esmalt eemale ;)

9. Do not trade headlines

BSC juhid ütleisd, et firmal on vara 80 usd aktsia kohta, ka pealkirjad kirjutasid, et kõik on OK. AGA, kolm päeva hiljem tehti pakkumine 2 usd aktsia kohta ;)

10. Do not trade flow

Seda olen ma eelkõige teinud Eesti turul, kui üritad ennustada turu liikumist päevasiseselt. Puhas õnnemäng ilma erilise võiduvõimaluseta.

Inimene õpib kuni elab!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home