Thursday, January 17, 2008

Crameri top stock-picks

Ostsin Havaile minnes endale järjekordse Jim Crameri raamatu "Stay mad for life" ja nautisin iga lehekülge sellest. Härra Cramer on siis selline mees, kes juhtis aastaid oma riskifondi ja läks varakult pensionile ja nüüd juhib USA populaarset telesaadet Mad Money, kus kommenteerib aktsiaturgu ja lähub toole ;)

Raamat on justkui kirjutatud nii, et kui sa peaksid oma elus vaid ühe finantsraamatu läbi lugema, siis oleks see just see õige. Raamat koosneb kahest osast - üldine personal finance, mis ehk liiga USA põhine ja nämmutav (kokkuvõte: et saada rikkaks, tuleb kulutada vähem kui teenid ja sääst tulusalt investeerida). Lähemalt räägitakse pensionisammastest, tervisekindlustusest ja laste tulevikuks investeerimiseks. Üks hea mõte, mis mulle sellest esimesest poolest meelde jäi, oli see, et enne kui saada rikkaks tuleb hoolitseda selle eest, et sa ei jääks vaeseks. Ehk siis point selles, et tasub oma investeeringud jagada kaheks:
1. Vaesuse vältimiseks mõeldud investeeringud (tervisekindlustus, pensionisambad, varakindlustus, kasutushoius jms) - siin ei ole oluline nende tootlikkus, vaid pigem see, et riskid oleks kaetud

2. Rikkaks saamiseks mõeldud investeeringud (fondid, aktsiad, optsioonid jms) - siin on oluline riski/tulu suhe ja ajastus.

Raamatu teises osas on Cramer oma tuntud headuses riskifondijuht ja annab soovitusi, kuidas juhtida oma rikkaks saamise investeeringuid. Väga hea lugemine oli 20 uut soovitust investeerimiseks ehk mida teeb tavainvestor fondijuhist paremini. Ja lisaks 10 asja, mida teevad fondijuhid tavainvestorist paremini.

Et aga mitte liiga üldiseks jääda, toob Cramer välja ka 5 sektorit, kuhu pikemas perspektiivis on kasulik investeerida:

1. Õhu- ja kaitsetööstus
2. Põllumajandus
3. Naftatööstus ja -teenindus
4. Maavarad ja kaevandus
5. Infrastruktuur

20 parimat aktsiat, kuhu 5+ aasta perspektiivis investeerida (ja nende kolme kuu ning aastane muutus):

Caterpillar -18%, 2%
Goldman Sachs -9%, -6%
Conoco -12%, 19%
XTO Energy 9%, 34%
Transocean 15%, 68%
Hologic 9%, 20%
Inverness Medical Innovations 7%, 44%
CVS Caremark -6%, 11%
McDonalds -1%, 21%
Freeport-McMoRan -15%, 56%
Hewlett-Packard 12%, 37%
Corning -9%, 7%
Google 9%, 23%
International Game Technology -7%, -7%
Pepsi 1%, 15%
Procter & Gamble -1%, 8%
NY Stock Exchange -2%, -22%
Union Pacific 0%, 13%
Boeing -24%, -10%
Sears Holdings -29%, -49%

Crameri TOP picks on siis keskmiselt aastaga tõusnud 14% ja viimase kolme kuuga langenud 4%. S&P 500 samas on langenud aasta jooksul 5% ja viimase kolme kuu jooksul 10%. Seega esialgu on Cramer turgu edestanud. Kui ise peaks ühe aktsia välja valima, siis võtaks Boeingu.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home