Tuesday, November 03, 2009

Asset allocation by Anthony Robbins

Kuulan paaril viimasel nädalal teel tööle Anthony Robbinsi (Tony) "Get The Edge" programmi. Ja täna hommikul tuli jutuks oma rikkuse suurendamine ja varade haldamine. Nimelt oli Tony kunagi teinud intervjuu ühe kuulsaima investori, John Templetoniga, kes väitis, et kõige tähtsam tegur sinu varalise seisukorra kujundamisel on sinu varade jaotus ehk siis asset allocation. Olen ise tähele pannud, et päris paljud algajad investorid ei ole sellest terminist eriti kuulnud või seda enda jaoks läbi mõelnud. Panengi siinkohal paar kuuldud mõtet kirja:

0. Varade jaotuse põhimõte on lihtne - investeerimiseks kõrvale pandud raha tuleb jagada erinevateks alamhulkadeks, millel on erinev eesmärk ja mida investeeritakse erinevalt. Raha investeerimiseks tuleb kindlaksmääratud protsendist oma sissetulekutest (maksa esmalt endale reegel).

1. Esimene rahakogum on mõeldud turvalise ja jõuka elu loomiseks (security). Seda raha ei võeta kunagi investeeringutest välja (vähemalt mitte enne pensionile minekut), seda investeeritakse väga konservatiivselt (reeglina hoiused, võlakirjad ja äärmisel juhul dividendiaktsiad) ja saadud intressid investeeritakse uuesti ära (kasutades ära liitintressi maagiat). Kuigi see kogum kasvab alguses aeglasemalt kui rohi, ei tohiks lasta ennast sellest heidutada. Time works magic! Kuna seda investeeringute osa ei tohiks tabada suured kaotused, siis aegamisi kasv kiireneb ja ühel hetkel on sinna kogunenud korralik varandus.

2. Teine rahakogum on mõeldud kasvuinvesteeringuteks (growth). Siia alla sobivad kõik investeeringud, mida tehakse kapitalikasvu huvides ja mille tootlus ei ole ette teada (aktsiad, fondid, optisoonid, kinnisvaraspekulatsioon jne.). See on raha, millega nö. mängida ja kasiinot teha. Sellest rahast võib tulla hullumeelseid võite aga ka kibedaid kaotusi (kas teate, kui mitu% peab aktsia tõusma, et jõuda nulli pärast 80% kukkumist?). Aga kes ei riski, see shampust ju ei joo...

3. Kolmas rahakogum on mõeldud oma unistuste elluviimiseks (dream. Sinna kontole laekub raha kasvuinvesteeringute kasumist. Tony mudeli järgi tuleks kasumit võttes jagada see kolmeks: esimene kolmandik turvalisuse fondi, teine kolmandik tagasi kasvuinvesteeringutesse ja kolmas kolmandik unistuste täitmise kontole. See tagab selle, et saate elu nautida ja ei pea pensionini ootama, et oma heade rahade majandamisoskuste vilju maitsta. Lisaks tagab see ka selle, et võtate osa võite laualt ära (in the long run, House always wins!).

Igaüks määrab jaotuse security ja growthi vahel ise, aga oluline on enda jaoks mingi protsent paika panna ja seda ka pidada. Muidugi ei pea see protsent olema sama kogu elu - mida vanemaks saate, seda olulisemaks muutub security ja seda vähem aega jääb teil kaotusi tagasi teenida. Seega on suhteliselt tavaline, et inimesed alustavad investeerimist suhtega 25%/75% (enamik investeeritavatest rahast läheb Arco aktsiasse), kuid hiljem tuleks seda suhet muuta.

Mina ise olen senine investeerinud peaaegu 0/100%, kuid viimase paari aasta jooksul olen üritanud veidi rohkem tähelepanu pöörata ka turvalisusele. Eks ole seda vanust ka juba omajagu rohkem kui keskkooli ajal.

Aga mul on küsimus sulle, milline on sinu asset allocation ja miks?

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home