Tuesday, March 31, 2009

Miks võiks krooni devalveerida?

Kuigi ma olen ise olnud pikka aega devalveerimise jutu vastane, siis mida aeg edasi, seda rohkem mulle see mõte tegelikult meeldiks. Üritan siinkohal kokku võtta mõned poolt ja vastuargumendid.

Devalveerimise poolt:

1. Eesti vajab majanduse käivitamiseks mingid boosti. See, mida valitsus üritab teha (jupikaupa eelarvet kärpida) on täiesti mõttetu ja isegi vastutustundetu tegevus majanduslanguse ajal - olukorras, kus tarbimine on niigi nõrgenenud ja tööhõive langeb. Selge on see, et kärpimisega majandust ei edenda, rääkimata sellest, et iga kärbitud kroon jääb majandusse jõudmata, selle pealt jääb omakorda laekumata tulumaks, käibemaks jne. Kärpimine pigem tõmbab majandust veelgi alla, sest tegemata jäävad investeeringud, mis muidu võiksid majandust elavdada. Devalveerimine taastaks korraga Eesti majanduse konkurentsivõime ja oleks vajalik tõuge edasiseks arenguks.

2. Eesti konkurentsieelis naabritega võrreldes on vähenenud ja väheneb veelgi (vaadake Rootsi krooni, Venemaa rubla, Poola zloti jne liikumist viimase aasta jooksul). Eestil tuleb majandust taaselustada niikuinii. Devalveerimine on minu meelest vähem valusam meetod kui aastate pikkume vindumine ja aeglaselt paika loksumine.

3. Devalveerimine sunniks eestlasti kulutama rohkem raha Eestis ja tooks siia ka rohkem turistide raha. Kui ikka Eestis kukuks hinnatase homme soomlaste jaoks 50%, siis annaks see fakt iseenesest juba parasjagu uusi töökohti Tallinna. Rääkimata sellest, et eestlased ise eelistaksid Egiptuse asemel Lõuna-Eestis puhata.

Vastuargumendid:

1. Ilmselt peamiseks vastuargumendiks on usalduse kaotamine välisinvestorite silmis. Aga vaadake, mis ümberringi toimub - kui palju on kõikuvad valuutad oma väärtust euro vastu kaotanud? Mis juhtus Soome-Rootsiga pärast nende devalveerimist? Ehk lahkuvad siit portfelliinvesteeringud, kuid völisinvestoritele teeks tegelikult odavam kohalik hinnatase pigem head meelt. Ei ole ka Eesti firmad Ukrainast selle pärast lahkunud, et grivna kõvasti kukkus - võeti paberil valuutakahjum vastu ja asi tahe.

2. Teiseks suureks vastuargumendiks on eurolaenude suur maht Eestis ja oht, et devalveerimine tooks kaasa massilise pankrotilaine eraisikute seas, kes enam oma kallinevat kodulaenu ei suudaks tagasi maksta. Aga siin on mitu aga. Esiteks, kui valida devalveerimise asemel palkade langus ja tööpuudus, siis toimib see ju täpselt sama moodi. Teiseks, kui devalveerimise puhul on võimalik näiteks laenu tagasimakset pikendada ja tingimustes läbi rääkida, siis töötu olles on olukord veidi kehvem. Vaadake, palju on eurolaenude intress viimasel ajal langenud - devalveerimise mõju ei ole nii hukutav kui näidatakse! Seda kinnitab ka teiste riikide kogemus, kellede valuuta on kõvasti laenude baasiks olnud valuuta suhtes langenud (Ungari, Poola jne).

3. Eestlased muutuksid välismaal vaesemaks ja tekiks tahtmine välismaalt tulu teenida. Aga kas see mitte ei olekski "eksport", millest nii palju jahutakse!

Kokkuvõttes peab Eesti valima kahest halvast ühe - kas devalveerimine ja õudne lõpp või kärpimine, deflatsioon, tööpuudus ehk lõputu õudus. Minu enda sisetunne aga ütleb, et saame hoopis mõlemad - kärbime ja vallandame, kuni lõpuks on ikkagi vaja devalveerida. Ehk siis saame lõputu õuduse enne õudsat lõppu!

P.S. Kindlasti ei ole ma selles teemas erapooletu, arvestades et mul on õppelaen kroonides (elagu devalveerimine!), teenin raha dollarites (elagu devalveerimine!) ja enamus mu investeeringuid on eurode baasil (elagu devalveerimine!) ;)))

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home