Monday, October 10, 2011

FAZi shortimine - kas enesetapp või kavalus?

Juba eelmisest suvest alates olen ma uurinud võimendusega indeksaktsiate lühikeseks müüki. Põhjuseks siis nende pikaajaline äärmiselt negatiivne tootlus. FAZ on üks põnevamaid, olles siis 3 kordse võimendusega finantssektori tootlusele vastupidi panustav indeksaktsia... Huhh, lihtsate sõnadega - kui finantssektori aktsiad kukuvad päevaga 3%, siis FAZ tõuseb samal päeval 3*3 ehk 9%. Ja kui finantssektori aktsiad langevad 3%, siis FAZ tõuseb 9%. Lihtne!

Viimase viie aasta jooksul on finantssektorit tabanud üks krahh ja kriis teise järel. 5 aastat tagasi maksis Bank of America aktsia 54,39 usd, täna aga on aktsia hind 6 dollari kandis. Sama saatus on tabanud ka Citibanki ja paljusid teisi. Mis on aga juhtunud FAZi hinnaga? 5 aastat tagasi oli FAZ tasemel 7262,50!!! Ja täna kaupleb FAZ 57 tasemel. Ehk siis langust ca 99% ;) Tegelikkuses muidugi FAZ kunagi sellisel mitmetuhandedollari tasemel ei kaubelnud, lihtsalt pideva kukkumise tõttu on FAZi korduvalt tagurpidi splititud.

Eelnev jutt siis võiks veidi selgitada, miks FAZi lühikeseks müük (ehk siis FAZi kukkumisele ehk siis finantssektori tõusule või üles-alla kõikumisele panustamine) nii ahvatlev tundub. Internetiavarustest võib leida küllaga hoiatusi, et FAZi pikaajaliselt käes hoidmine on kindel finantsiline enesetapp. Millest loogilise järeldusena võiks eeldada, et FAZi shortimine on enesetapu vastand ;)

Olen tänaseks teinud FAZiga 4 järjestikust lühikeseks müügi tehingut, iga kord 100 aktsiat korraga. Senini on kõik need tehingud ka kasumit toonud. Siiski on väga palju kinni ajastuses - FAZ on üsnagi ühtses vahemikus kõikunud 50-70 vahel. Selline loksuv turg mõjubki FAZi väärtusele kõige hävitavamalt (miks, see jääb kõigile matemaatiliseks kodutööks).

Miks ma FAZi lühikeseks müüki pealkirjas enesetapuks kutsusin? Sest vähemasti teoreetiliselt on sellega võimalik VÄGA palju kaotada. Arvutage, palju tõuseb FAZ, kui finantssektor kukub 5 päeva järjest 10% iga päev (umbes midagi säärast Lehmani ajal ju toimus). Kes arvutada ei viitsi, siis FAZ hüppaks 57-lt 211,6-le. Nii et päris riskivaba teenimisvõimalust ei eksisteeri ;)

Labels:

2 Comments:

Blogger rtinvest said...

Mingil ajal kirjutati (ilmselt paljud ka tegid) ideest müüa korraga lühikeseks nii FAZ kui ka FAS - siis oleks välistatud risk finantsaktsiate hinna liikumise suuna osas, jääks vaid pluss sellest võimendatud vara hinna liikumise sumbumisest (ehk siis hinna vähenemisest).

5:01 AM  
Blogger Jaak Roosaare said...

Uurisin seda ka lähemalt aga tehingukulud lähevad suuremaks, sest peaks pidevalt positsiooni tasakaalustama. Mulle meeldib SHORT rohkem, seda enam et see annab cashi kohe kätte.

10:24 AM  

Post a Comment

<< Home