Tuesday, November 30, 2010

Dollar jälle 12 eek ja 1.3 eur!

Pidevalt küsitakse, et mis dollarist saab ja kas peaks oma suvel teenitud dollarid kiirelt ära vahetama või mitte. Praegu on päris hea aeg selleks - euro on paari nädalaga kukkunud ligi 10% dollari suhtes (suuresti tänu jamadele Iirimaal). Kelledel veel dollarid kontol, siis ma vahetaks jupikaupa vähemalt nii palju ära, et oleks elamiseks piisavalt kroone. Ma ise olen alates kursist 11.5 vahetanud päris jõudsalt ja hetkel on korralik dollari lühikene positsioon (ehk siis olen LHVle dollareid võlgu). See on üks USAs töötamise võlusid - sissetulek on dollarites, väljaminekud suuresti eurodes. Kuna uusi dollareid tuleb peale, siis pole riskide huvides mul mingit mõtet hoida dollareid käes - pigem hoian ma normaalsete intresside korral käes dollarivõlga ja oman selle eest Balti dividende maksvaid aktsiaid. Kui dollar peaks langema, siis on mu tulevikus teenitud dollarid küll vähem väärt aga samas pean ma ka vähem LHVle tagasi maksma eurodes (sest kurss on muutunud). Ja vastupidi - kui dollar peaks edasi tugevnema, siis ma küll olemasoleva lühikese positsiooni pealt kaotan, kuid uued dollarid on jällegi rohkem väärt.

Kokkuvõtvalt muutub raamatumüük dollari kursi tõustes üha mõnusamaks ettevõtmiseks! ;)

Labels:

Tuesday, November 16, 2010

Raha turult välja ja kinnisvarasse!

Olen viimastel nädalatel võtnud veidi kasumeid (OEG, Premia, Viisnurk, Merko, Olainfarm, TEO ja SAF). Miks? Esiteks on hea ikka pärast 60% aastatõuse veidi portfelli lihvida. Teiseks üritan oma võimendusest lahti saada ja kolmandaks suunaks veidi rahast uude eluasemesse. Vaadates kasvõi Merko tulemusi, siis tundub, et hinnad on veidi tulemustest eest ära jooksnud. Pärast 60+% aastatõusu on hea omada ka veidi vaba raha, et kukkumisi ära kasutada.

Pikaajaliselt kogun vaikselt Tallinna Vee aktsiaid. Tundub, et tegu on viimase mõistliku dividendimaksjaga Tallinna Börsil ja kogu seda kammajaad vee hinna langetamise ümber ei maksaks liiga tõsiselt võtta. Kas keegi mäletab, et mõni kommunaalteenus oleks kunagi odavamaks läinud? Enne kui vaidlus läbi saab on hinnad juba vaikselt kõrgemale keritud ja asi tahe.

SAFi kalastan ka 2.75 tasemelt juurde.

Labels: , ,

Wednesday, November 10, 2010

Vanakooli investori mõtteterad

Hiljutisel Rahakompassil käis rääkimas Soome üks kuulsamaid investoreid ja investeerimisraamatute autoreid Seppo Saario. Mika Häkkineni aktsendiga vanakooli jutt toob näole naeratuse ja on minu meelest üks pädevamaid jutte investeerimise kohta.

Seppo "100 igihaljast börsivihjet" oli minu esimene börsiteemaline raamat mida sai keskkooli ajal kordi ja kordi läbi loetud. Aitäh Seppo!

MP3 fail Seppo ettekandega on siin, PDF siin.

Labels: