Tuesday, November 21, 2006

Miks mulle meeldib Tallinn? (ja EBS)?

Tänane päev on olnud täis positiivseid üllatusi. Tahaksin jagada mõningaid rõõme, mida Tallinn minusugusele tartlasele tekitab.

  1. Takso kilomeetrihind on Tallinnas 6 krooni, Tartus 10 eek. Miks?
  2. Ühistranspordipilet maksab Tallinnas tudengile 5 krooni, Tartus 12 eek. Miks?
  3. Jõusaali piiramatu klubikaart Zelluloosis maksab Tallinnas 215 krooni, Tartus mingi 600. Miks?

Sellised positiivsed üllatused siis.

Wednesday, November 15, 2006

Olvi ja Ford update

Pärast pikka kaalutlemist kahekordistasin oma Olvi investeeringu hinnaga 18.70
Tundub, et Ford hakkab välja murdma 6-9 dollari vahemikust. Hea hetk osalust suurendada.

Kell on 23 ja ma olen ikka Olümpias PCd tegemas - workaholic I guess ;)

Labels: , ,

Friday, November 10, 2006

Olvi õigustatud hind 26.7-38?

Teel Tallinnast Tartusse polnud muud targemat teha kui viia läbi väikene Olvi ja Saku majandustulemuste analüüs. Üks põhjus selleks on kindlasti ka asjaolu, et Saku aktsia on juba kahel viimasel päeval löönud kõigi aegade kõrgeima hinnataseme rekordit. Ilmselgelt oodatakse väga häid majandustulemusi. Minu tagasihoidlike ennustuste põhjal võiks Sakule ennustada 6,4 miljoni euro suurust 9 kuu ärikasumit. Aga tagasi Olvi juurde.

Kahtlemata tekib Saku aktsia suurt tõusu vaadates küsimus, kas ettevõte pole mitte Olviga võrreldes üle hinnatud. Minu vastuseks on, et on küll. Vaatame lähemalt, miks.

Olvi puhul on tegemist nelja firmaga:
A.Le Coq, mille käive on ca. 30% Saku omast suurem (2006. aasta I poolaastal vastavalt 29,1 ja 22,4 miljonit eurot), müügimaht 40% suurem (62,1 ja 42 miljonit liitrit) ja ärikasum 20% suurem (4,48 versus 3,68 milj. eurot).
Olvi Plc Finaland, käive 128% A.LeCoqist, läbimüük 86% ja ärikasum 81%.
Läti Cesu Alus, käive 30% A.LeCoqist, läbimüük 33% ja ärikasum 11%.
Leedu Ragutis, käive 29% A.LeCoqist, läbimüük 33% ja ärikasum 14%.
Nagu eeltoodud numbritest näha, on Olvi kasuminumbrite peamisteks mootoriteks Eesti ja Soome. Läti ja Leedu kasvatavad küll läbimüüki, kuid kasumiosakaal on endiselt väike. Siin peitub ka üks kasvulootusi. Kuid tegelikult on Olvi odavalt hinnatud Sakuga võrreldes isegi eeldades, et eeltoodud numbrid jääksid ka tulevikus samaks.
Võrreldes Sakuga on isegi Olvi kõige rentaablim osa (A.LeCoq) väiksema kasumlikkusega. Võib muidugi spekuleerida, mis suunas kasumlikkus muutub, kuid pigem usun ma marginaalide võrdsustumisesse kui Saku edu kasvamisele.
Saku turuväärtus on 14 eurose aktsiahinnaga 112 miljonit eurot. Kui arvestada, et A.LeCoqi ärikasum on ca. 20% suurem Sakust, siis 120% Saku turuväärtusest moodustaks 134,4 miljonit krooni. Seega Olvi osade turuväärtus ärikasumi suhtarvude baasil:
Eesti 134,4 miljonit
Soome 109,5 miljonit
Läti 14,9 miljonit
Leedu 18,3 miljonit
Kokku teeks see 277 miljonit eurot ehk 26,7 eurot aktsia hinnaks.
Kui võtta ärikasumi suhte asemel arvesse läbimüük (mis pikas perspektiivis peaks olema realistlik), siis oleksid tulemused sellised:
Eesti 156,8
Soome 134,6
Läti 52,3
Leedu 51,5
Kokku teeks see 395,3 miljonit ehk 38 eurot aktsia hinnaks.
Muidugi on eelneval analüüsil ka mitu küsimärki...
1. Kui Olvi on Sakuga võrreldes odav, siis võib see samahästi tähendada ka seda, et Saku on lihtsalt kallis ;)
2. Kui Saku suudab oma kasumlikkust hoida või isegi kasvatada ja Olvi kasumlikkust kasvatada ei suuda, siis on kogu eelnev analüüs suht-koht mõttetu. Kusagil pole ka kirjas, et Saku ei võiks veelgi oma turuosa suurendada...
3. Kusagil pole ka kirjas,et kui A.LeCoqi läbimüük, käive ja kasum Saku omast suuremad on, et siis ka A.LeCoqi turuväärtus peaks samas proportsioonis suurem olema... loogiline see küll oleks ;)
4. Kuna Olvil on turuliidri positsioon üksnes Eestis, siis võib see olla ka põhjus, miks Olvi teised turud (eelkõige Läti ja Leedu) ei saavuta kunagi Sakuga või vähemalt A.LeCoqiga sarnast rentaablust ja jäävadki vaid marginaalseteks kasumitootjateks. Lisaks on nii Lätis kui eriti Leedus toodangu hinnad madalamad kui Eestis.
Ärikasumi protsent läbimüügist ja käibest (milj. liitrit ja milj. eurot):
Eesti 17% 8%
Soome 11% 8%
Läti 6% 3%
Leedu 8% 3%
Positiivsest aspektist vaadates võiks aga eeldada järgmiseid arenguid:
1. Pikas perspektiivis sõltub joogitootjate kasum eelkõige läbimüügist ja käibest. Seega võiks ennustada, et Olvi ja Saku rentaablus ühtlustuks. Sellisel juhul oleks Olvi aktsia õigustatud hind Saku aktsia hinnaga võrreldes 38 eurot (+105%).
2. Läti ja Leedu rentaablus võiks pikemas perspektiivis saavutada Eesti ja Soomega sarnase taseme - sellisel juhul oleks aktsia hind 26 eurot (+40%)

Kokkuvõtlikult paneksin mina panused eelkõige Olvi peale. Mis muidugi ei tähenda, et Saku ei võiks edasi tõusta või Olvi langeda ;)

Monday, November 06, 2006

Telekomisektor

Tegelikult tahtsin ma alustada hoopis lugu sellega, et see riik kus me elame on ikka haige riik. Tahtsin kirjutada, kui haige on see, et ikka pole alustatud Tartu-Tallinn kiirtee ehitust (näitlejate õnnetus ehk veidigi tõstab seda jälle aktuaalseks), kui haige on see, et Reiljan parseldab üle kogu Eesti häid kinnisvarakrunte oma meestele, et Tallinna linn annab koolid 3 korda kallima rendihinnaga erafirmade kätte renoveerida ja sisuliselt võtab 3 miljardit tulevaste põlvede käest võlgu jne.

Aga ma ei kirjuta sellest. Kirjutan parem ühest enda uuest investeerimismõttest: telekomidest

Telekomid (jagunevad siis fiks-, mobiil ja kaabelside pakkujateks) olid kuum teema 2000. aasta kandis. Vahepeal tabas kogu sektorit suur langus ja tänaseks päevaks pole veel vana hiilgust õnnestunud taastada. Ometi on balti turul just telekomid hetkel ühed atraktiivsemalt hinnatud firmad. Miks?

Esiteks on tegemist korralike cash-cow-dega, mis toodavad vaba rahavoogu. Mõtle ise, kui paljud meist maksavad iga kuu telefoni ja kaabeltelevisiooni arveid? Lahmivalt võib öelda, et kui ükskord mastid püsti ja kaabel maas, siis pole muud teha kui inimestele arveid kirjutada ja raha kokku lugeda ;). Investoritele tähendab see seda, et saab jagada korraliku dividendi ja tagada hea tootluse. Selles mõttes on tegemist justkui utility-ga - vanainimestele sobiva investeerimisvahendiga.

Teisalt pakuvad telekomid põnevaid kasvuvõimalusi. See oligi asjaolu, miks 2000. aasta kandis kogu sektor oli üle haibitud. Tänasel päeval Eestis on ilmselt suurimaks innovatsiooniks teleteenuste, interneti ja telefoniteenuste ühildumine. Esimesena sai sellise triple-play-ga hakkama Starman, kes tõi turule kolmikpaketi nimelise toote. Kohe järgnes ka Elion oma kodulahendusega. Miks see toode investori jaoks hea on? Peamiselt tänu sellele, et nii on võimalik inimestelt rohkem raha kätte saada. Kuigi nende jaoks, kes kasutavad kõiki kolme teeenust, hind langeb, hakkavad uusi teenuseid kasutama ka paljud sellised tarbijad, kes seda varem ei teinud (a la tahan internetti, aga võtan siis juba digiTV ka). Teine aspekt on see, et teenusepakkuja blokeerib ära konkurendi ja vähendab oma kulusid arvete saatmisele jne.

Eestis on võimalik osta kahe telekomi aktsiaid - Eesti Telekom ja Starman (võib muidugi vaielda, et Starman on rohkem kaabelTV firma, kuid sisuliselt on siiski tegemist telekomiga, kellel küll puudub mobiilsideharu). Leedu turult on võimalik osta TEO-d, mis on Leedu juhtiv fiksside ja internetiteenuse pakkuja.

Mis võiks olla nende aktsiate kasvumootoriks?

1. Kasvavad sissetulekud ja suurenev kulu meelelahutuseks ja suhtluskuludeks
2. Kinnisvarabuumiga seoses turule lisanduvad uued kliendid (eratarbijad)
3. Kolmiklahenduste kasutuselevõtust tulenev keskmise kliendi tulu (ARPU) suurenemine
4. Võimalik väljaost välisinvestori poolt.

Võiks ju ka pikemalt sellest kirjutada, kuid edaspidi....